
The Attorney General of Texas 
July 25, 1983 

JIM MATTOX 
Attorney General 

Supreme Court Building 
P. 0, Box 12548 
Austin. TX. 78711- 2546 
5121475-2501 
Telex 9101674.1367 
Telecopiet 512/475-0266 

1607 Main St.. Suite 1400 
Dallas. TX. 75201-4709 
214,742.8944 

4624 Alberta Ave.. Suite 160 
El Paso. TX~ 79905~2793 
9151533-3484 

J Dallas Ave.. Suite 202 
Hous!~~. TX. 77002-6986 
7 131650-0666 

606 Broadway. Suite 312 
Lubbock. TX. 79401-3479 
8061747-5238 

4309 N. Tenth. Suite B 
McAllen. TX. 78501-1665 
5121662.4547 

200 Main Plaza, Suite 400 
San Antonio. TX. 76205-2797 
5121225-4191 

Mr. Roger D. Shipman 
Executive Secretary 
Texas Board of Veterinary 

Medical Examiners 
3810 Medical Parkway, Suite 119 
Austin, Texas 70756 

Dear Mr. Shipman: 

Opinion No. JM-46 

Re: Construction of article 
7465a, V.T.C.S., the Veterinary 
Practice Act 

You have asked two questions concerning section 10 of article 
7465a. V.T.C.S., of the Veterinary Licensing Act. As amended in 1981, 
this section provides: 

(a) Any person not previously licensed in this 
State is qualified to be licenseh, provided: 

(1) he has attained the age of majority; 

(2) he is a graduate of a reputable school 
college of veterinary medicine as approved 
the Board [of Veterinary Medical Examiners]; 

(3) he successfully completes the examination 
conducted by the Board: and 

(4) the Board does not refuse issuance of the 
license as provided in Section 14 (Refusing 
Examination, License or Renewal). 

(b) The Board may waive any license 
requfrement for an applicant with a valid license 
from another state having license requirements 
substantially equivalent to those of this State. 

You ask: 

Under [section 10(b)], is it mandatory for the 
board to grant licenses to out of state 
veterinarians without successful completion of the 
examination if they otherwise qualify? Also, what 
may the board consider when processing an 
application for licensure under this provision? 
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we answer your first question in the negative. We understand 
that the board currently requires all applicants for a license to 
practice veterinary medicine in Texas to pass a qualifying 
examination. Your first question, therefore, may be restated as 
follows: If an applicant for a Texas license received a license in 
another state that, in the board's opinion, has license requirements 
"substantially equivalent to those of this state," and if the 
applicant "otherwise qualif[ies]" for a Texas license, e the board 
exempt him from its examination requirement? We understand that by 
"otherwise qualify," you mean that the applicant satisfies the license 
requirements of subsections (a)(l), (a)(2), and (a)(4) of section 10. 

Section 10(b) is couched in permissive terms. It provides that 
the board "may" waive any license requirement in certain instances, 
not that it "must" do so. "May" is not generally construed as a word 
of command. Cf. Thomas v. Groebl, 212 S.W.2d 625, 630 (Tex. 1948). 
On its face, therefore, section 10(b) does not require the board to 
waive any particul~ar requirement for any particular applicant. 

“May” should be interpreted as "must," of course, when it is 
apparent that this interpretation was intended by the legislature. 
National Surety Corporation v. Ladd, 115 S.W.2d 600, 602 (Tex. 1938). 
The scant legislative history of section 10(b), however, discloses no 
such intent. On the contrary, to the extent that this history, which 
consists of,a statement concerning section 10(b) made by its author 
during a committee meeting, suggests anything regarding the 
legislature's intent, it suggests that the section should be 
construed, not as a command, but simply as a grant of authority. This 
statement is as follows: 

[Section 10(b)] authorizes the board to adopt a 
system of out of state licensing having license 
requirements substantially equivalent to those in 
Texas, a reciprocal type of situation. (Emphasis 
added). 

Tape of State Affairs Committee hearing on Senate Bill No. 232, held 
on February 23, 1981. A statement indicating that the author's intent 
was to authorize the board to adopt a reciprocal licensing system if 
it wishes to do so cannot, in our opinion, reasonably be construed as 
evidence of an intent to require the board to do so. 

To answer your question in the affirmative, moreover, we would 
have to conclude that the legislature intended that applicants who 
possess a valid license issued by a state with "substantially 
equivalent" licensing requirements and who satisfy the requirements of 
subsections (a)(l), (a)(2), and (a)(4) of section 10 must, as a matter 
of law, be deemed competent to practice veterinary medicine in Texas. 
We do not believe that this was the legislature's intent. An 
applicant could possess a license issued by such a state, satisfy the 
three license requirements enumerated above, and still not be 
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competent to practice in Texas. The applicant could, for example, be 
unfamiliar with diseases or animals peculiar to Texas. In our 
opinion, the legislature did not intend to compel the board to issue a 
license to an out-of-state applicant until the board determines to its 
own satisfaction that the applicant is competent to practice in this 
state. The board may well conclude, as it apparently has, that a 
qualifying examination affords the best way to make this 
determination. 

We therefore conclude that section 10(b) merely authorizes the 
board to work with states with "substantially equivalent" licensing 
requirements to structure a reciprocal licensing system. It does not 
require the board automatically to exempt from its examination 
requirement applicants who possess a license issued by such a state 
and satisfy the requirements of section 10(a)(l), (a)(2), and (a)(4). 
We therefore answer your first question in the negative. 

In answer to your second question, we are aware of no express or 
implied parameters within which the board must operate when 
determining whether an out-of-state applicant is competent to practice 
veterinary medicine in this state. Depending upon the requirements of 
any reciprocal licensing system that may be created, we believe that 
the board is free to consider any reasonable factors it deems relevant 
in making this determination. 

S DMMARY 

Section 10(b) of article 7465a, V.T.C.S.. does 
not require the Board of Veterinary Medical 
Examiners to exempt from its examination 
requirement applicants with a license issued by 
another state who "otherwise qualify" for a Texas 
license under section 10(a) thereof. In 
processing an application for licensure under 
section lo(b), the board w consider any 
reasonable factors it deems relevant to the 
determination of whether the applicant is 
competent to practice veterinary medicine in 
Texas. , 

Very truly your L.LJf* . 

-J I M MATTOX 
Attorney General of Texas 

TOM GREEN 
First Assistant Attorney General 
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DAVID R. RICHARDS 
Executive Assistant Attorney General 

Prepared by Jon Bible 
Assistant Attorney General 
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